Teknisk beskrivelse værstasjon - Værstasjon Tranby Alt om været lokalt i Lier og Vestmarka

Go to content

Teknisk beskrivelse værstasjon

Annet

Værstasjonen

Værstasjonen i Grindene er en Davis Vantage Pro2 Plus som har UV og sol sensor. Jeg har i tillegg kjøpt med vifte som går 24t i døgnet, i alle fall om sommeren. Viften drives både av batteri og solceller, men om vinteren er det kun midt på dagen ved sol at viften har nok strøm til å fungere som normalt.

I tillegg har jeg også kjøpt ekstra temp/fukt føler. Denne er plassert i nordvestlig retning og fungerer bra om vinteren, men viser for høye temperaturer om sommeren. Sjekk linken nedenfor, så kan du se sammenligning av måler med og uten vifte.

Link: Sammenligning temp/hum føler med og utan vite.

Konklusjonen er helt klar:24t viften er utrolig bra, så spar ikke på de kronene viss du skal kjøpe Davis værstasjon.

Værstasjonen i Haugerudbråtan er en vanlig Davis Vantage Pro2, men også denne med 24t vifte.

Link produsent: Davis instruments



Programvare værstasjon for publisering på internett

For overføring av værdata til hjemmesiden bruker jeg Weatherlink som kommer fra samme produsent som værstasjonen. Den krever at du har en PC'en på, og at den er tilkoblet internett. Jeg har stort sett slått av PC’en om natten.

I tillegg bruker jeg WeatherlinkIP som er en datalogger som gjør at jeg kan overføre værdata til uten bruk av PC. Denne gjør at jeg har oppdaterte værdata 24 timer i døgnet selv utene PC'en på. Værsider som Awekas og Wunderground  er oppdater døgnet rundt takket være WeatherlinkIP.

Webkamera

Jeg har nå fire webkameraer. Det eldste kjøpt november 2007 er Axis 207NW som er et trådløst nettverkskamera. Det står plassert innendørs. Kamera har 1,3 megapixel i maks oppløsning, og overraskende god bildekvalitet i forhold til pris.

I tillegg har jeg i oktober 2011 kjøpt  Axis  M1011W som også er et trådløst nettverkskamera, men det er ikke et megapixel kamera. Det koster også en del mindre. Felles for Axis kameraenen er at jeg synes de gir bra bilder i forhold til pris, men er vanskelig å sette opp hvis du ikke er IT kyndig.

Link produsent:
Axis

Det som gir best bilder er Netcam XL, men det er et nettverkskamera som krever ledning. Kamera tåler ekstreme temperaturer, men får å unngå fukt og dogg er det plassert i kamerahus frå samme produsent. Kamera har 3,15 megapixel i maks oppløsning og det følger med et bra styringsprogram for kamera. Når jeg kjøpte kamera i 2008 var det ingen importør til Europa. Det gir noen små utfordringer. Det følger blant annet ikke med ledning for 220 v, så du må kjøpe adapter.

Link produsent:
Netcam

I oktober 2011 kjøpte jeg også et Logitech Alert™ 750e Outdoor Master System kamera. Det er det enkleste kameraet å sette opp av de jeg har. Her fikk jeg bilde på første forsøk og med kun noen få enkle grep. Du trenger ikke å være IT kyndig for å sette opp dette kameraet. Eneste ulempen jeg har sett er at kameraet har litt støy på bilde innimellom. Kamerat bruker strømnett som datalinje og det virker som dette ikke er like stabilt. En annen ulempe er at det er ekstremt vidvinkel på kamera, så den har mest fokus på de nære områdene. Dette er et overvåkningskamera og er dermed ikke så idieelt for utsiktsbilder.   

Link produsent:  Logitech


Webcam software

Etter å ha lett lenge etter noe som kunne lage Overlay text på webcam bildene mine har jeg nå funnet flere programmer som gjør dette. Jeg har prøvde Weather Display tidligere, men det fungerte dårlig med Weatherlink, dessuten synes jeg det var vanskelig å få satt opp slik jeg ønsket det.

Jeg har nå funnet 3 gode alternativer:


Prøvde begge gratis versjonene først, og av disse synes jeg webcamXP er best. Her fikk jeg lagt på bilde med vær info (weather tags) fra Weatherlink som oppdaterte seg med bilder fra webhotellet mitt.
Men valget falt på Blue Iris selv om det koster noen hundrelapper. Den er ovelegen de to andre i funksjonalitet og muligheter. Det vil ta en stund før jeg har lært alt her:)

Bilde til venstre er eksempel på bruk av  webcamXP, mens det til høyre har jeg brukt  Blue Iris (ikke redigert formatet helt så det passer ikke helt til bilde ennå) for overlay text til webkamera.


Jeg har lenge ønsket å kunne lage egen timelapse videno automatisk fra Webkamera. I dag 30. desember 2013 fant jeg det rett verktøy for jobben. Siden IT kunnskapene er noe begrenset måtte et program kjøpes for å gjøre jobben. Valget falt på denne fra SebecTec IPTimelapse Webcam. Prisen var overkommelige 50 dollar.
Programmet automatiserer alt fra å hente bilder til å lage en timelapse video av bildene fra webkameraene. Kan brukes på flere kameraer samtidig. Du kan også legge til værdata rette fra forskjellige nettsteder som Weather Wunderground etc.

Du finner andre tips til hva som kan brukes her som timelapse verktøy.

Her finner du full størrelse av timelapse fra mine kameraer.

Snødybdemåler

Snømålingene har frem til 2008 blitt gjort med målestokk, og det kan være greit når det er lite snø. På Tranby nesten 400 meter over havet duger ikke det, så i år har jeg bygd en skikkelig snømåler som skal kunne registrere snødybde opp til 3 meter. Rekorden for Nordmarka i Oslo er over 3 meter, så det er greit å ha litt lengde på den. Og du skal ikke lenger tilbake enn til 1994 for å finne snødybde på rundt 2 meter på Tranby.



Back to content